Programari nr de telefon:
0350414889
0250744130
0734145000
Ecografie abdominala
Ecografie tiroida
Ecografie mamara
Doctor Carmen Udrea
Ecografie abdominala
În funcție de nevoi sau afecțiuni, vă puteți programa pentru:
✓ ecografie abdominală totală/ecografie abdominală generală
✓ ecografie abdomen superior
✓ ecografie abdomen inferior/ecografie pelvină
✓ ecografie abdominală copii (pediatrică) – de toate tipurile
CE SE POATE VIZUALIZA CU AJUTORUL ECOGRAFIEI DE ABDOMEN?
Ecografia abdominală este o investigație imagistică folosită atât ca metodă de screening, pentru evaluarea stării de sănătate și a funcționalității organelor abdominale, dar și ca metodă de diagnostic pentru afecțiunile abdominale. Ecografia abdominală folosește ultrasunete pentru a reproduce imagini ale organelor din cavitatea abdominală precum ficatul, colecistul, pacreasul, rinichii, splina, vezica urinară, uterul, ovarele și prostata.
✓ Ecografie abdomen total: sunt analizate funcțiile tuturor organelor de la ficat și până la vezica urinară;
✓ Ecografie abdomen inferior: rinchi, vezica urinară, prostată, uter și ovare;
✓ Ecografie abdomen superior: splină, pancreas, ficat și colecist.
CE PATOLOGIE (BOLI) PUTEM DEPISTA CU AJUTORUL ECOGRAFIEI ABDOMINALE?
Cu ajutorul ecografiei abdominale, se pot aprecia forma, dimensiunea și structura majorității organelor abdominale sau pelviene și afecțuni, precum:
✓ pancreas (mărime, chiste, pseudochiste, calcificări, calculi, tumori);
✓ ficat (mărime, omogenitate, structură, chiste, hemangioame, tumori, calcificări, căi biliare);
✓ rinichi (tumori, pietre, mărimea și forma rinichilor);
✓ uter (tumori) și ovare (chiste , tumori);
✓ sarcină;
✓ prostata (mărime, omogenitate, tumori, calcificări);
✓ splina (mărime, tumori, chiste, hemangioame, splina accesorie);
✓ ganglioni abdominali.
Cu ajutorul ecografiei de abdomen se pot depista și modificări apărute în unele organe tubulare, care conțin și lichid:
✓ vezicula biliară (colecist) și căile biliare (tumori, pietre, malformații, dilatări);
✓ vezica urinară (tumori, pietre, conturul prostatei);
✓ uretere (dilatare);
✓ apendice.
Cu ajutorul ecografiei abdominale se poate depista prezența lichidului (ascita) în:
✓ cavitatea abdominală;
✓ pericard (la inimă);
✓ pleura (la plămân).
CUM NE PREGĂTIM PENTRU O ECOGRAFIE ABDOMINALĂ?
Ecografia abdominală necesită o pregătire specială prealabilă și anume:
✓ vino cu rezultatele investigațiilor efectuate anterior;
✓ ultima masă cu cel puțin 8 ore înainte de investigație;
✓ 500-700 ml lichide neacidulate consumate cu 30 minute înaintea orei programate pentru ecografie;
✓ poartă o ținută compusă din 2 piese (bluză și fustă/pantalon).
CÂT DUREAZĂ O ECOGRAFIE?
Ecografia abdominală este o investigație imagistică neinvazivă și nedureroasă care durează de regulă între 20 și 40 de minute.
ECOGRAFIE TIROIDA
Ce este o ecografie tiroidiana?
Ecografia tiroidiana (uneori denumita pe scurt “eco tiroida”) este o evaluare care foloseste ultrasunete, pentru a oferi imagini precise ale structurilor analizate, aratand dimensiunea, forma si consistenta organelor.
Aceasta metoda imagistica are un rol esential in explorarea glandei tiroide si in ghidarea investigatiilor si masurilor terapeutice ulterioare.
Pentru efectuarea unei ecografii se utilizeaza un transductor care este pozitionat pe piele si care trimite ultrasunete (unde sonore cu frecvente prea mari pentru a putea fi auzite de urechea umana) catre organele si structurile din interiorul cavitatii abdominale.
Undele sunt reflectate ca un ecou de diferitele tesuturi pe care le intalnesc in cale si apoi se intorc inapoi la transductor. Acesta analizeaza undele reflectate, care calatoresc cu viteze diferite in functie de tipul de tesut pe care il intalnesc in cale.
Astfel, ultrasunetele calatoresc cel mai rapid prin tesutul osos si cel mai lent prin aer.
Ce este tiroida?
Tiroida este o glanda endocrina aflata la nivelul partii anterioare a gatului, care joaca un rol foarte important pentru functionarea normala a organismului. Ea este implicata in toate metabolismele si comunica cu celelalte glande, influentand in mod direct si indirect activitatea altor organe din corp.
Astfel, hormonii tiroidieni regleaza ritmul cardiac, valorile tensiunii arteriale, temperatura corpului si rata cu care alimentele ingerate sunt transformate in energie. Glanda tiroida are forma de fluture si este localizata in jurul traheei.
De ce se face si este importanta ecografia glandei tiroide?
Identificarea cat mai rapida a problemelor de tiroida este facilitata de ecografie, care este una dintre metodele imagistice ce arata foarte clar si usor daca exista modificari in structura glandei (noduli tiroidieni, chisturi, inflamatie, hipertrofie, sau tumori).
Ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul ecografiei tiroidiene?
O ecografie de tiroida poate oferi medicului informatii pretioase despre formatiunile suspecte de la nivelul glandei tiroide. Astfel, medicul poate evalua numarul si localizarea formatiunilor, dar poate afla si daca acestea sunt de consistenta solida sau contin lichid.
Cu ajutorul acestei investigatii medicul verifica daca marginile structurii analizate sunt netede sau neregulate, precum si daca aceasta este sau nu alimentata cu sange.
In anumite cazuri, ecografia ar putea detecta noduli de dimensiuni mici, care au o probabilitate scazuta de a dobandi caracteristici canceroase, sau noduli de dimensiuni mai mari, cu posibile microcalcificari, pentru care medicul va recomanda o serie de alte investigatii ulterioare, precum biopsia.
Conform unui studiu, numai o data la aproximativ 111 ecografii de tiroida sunt detetctati noduli cancerosi, iar peste jumatate dintre pacientii la care au fost identificati noduli tiroidieni nu au prezentat niciun semn ulterior care sa ridice suspiciunea de cancer tiroidian.
Pregatire pentru ecografia tiroida
Nu este necesara niciun fel de pregatire speciala pentru ecografia de tiroida, pacientul poate manca, bea si lua medicamentele in mod normal atat inainte, cat si dupa aceasta.
Este util ca pacientul sa nu poarte bijuterii in jurul gatului, sau sa le indeparteze pe perioada efectuarii ecografiei de tiroida, astfel incat medicul sa poata manevra sonda ecografului cu usurinta pe toata suprafata gatului.
Cum se defasoara ecografia de tiroida?
Pacientul trebuie sa se dezbrace asa incat sa ofere medicului acces la nivelul gatului si decolteului, apoi sa se intinda pe spate. O sonda va fi intrebuintata de medic pe pielea pacientului folosindu-se un gel special pe baza de apa, care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.
Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura, ci si miscarea componentelor analizate. Medicul plimba sonda pe gatul pacientului pentru a obtine imagini cat mai clare.
Cat dureaza ecografia tiroidiana?
Investigatia poate dura intre 15 si 30 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare. In cazul in care exista modificari la acest nivel, de tipul nodulilor, chisutilor, sau hipertrofiei, este foarte important ca medicul endocrinolog sa evalueze cu atentie toate caracteristicile leziunii descoperite, chiar daca astfel consultatia endocrinologica se poate prelungi.
In acest fel, raportul ecografic va cuprinde o descriere cat mai exacta si detaliata, pe baza careia se poate forma ulterior un plan terapeutic cat mai eficient din punctul de vedere al nevoilor fiecarui pacient.